تمام تلاش آقای خلیل زاد پس از کناره گیری از مقامش برای تبرئه خود و دولت آمریکا بوده و سعی کرده به نحوی خودش را از دست داشتن در به رسمیت شناختن طالبان و توافقنامه سوال برانگیز دوحه که سرآغاز سقوط نظام جمهوری بود تبرئه نموده و ناکامی و شکست تحقیر آمیز و خروج فرارگونه و خفت بار نیروهای آمریکایی را توجیه نماید.
در شرایط کنونی افغانستان و منطقه آغاز به کار این پروزه میتواند منافع بزرگ اقتصادی و سیاسی را برای افغانستان و منطقه به همراه داشته باشد و موجب متحد شدن منطقه و توسعه سیاسی و اقتصادی کشورهای عضو تاپی و منطقه شود.
هرچند که طالبان اعلام کرده که بر اساس قانون اساسی زمان مرحوم ظاهرشاه پادشاه فقید افغانستان مصوب 1343 عمل خواهد کرد اما این گفته نه میتواند رضایت ملت را جلب کند و نه مشروعیت برای طالبان حاصل کند.
خواست مردم افغانستان نیز تشکیل حکومت ائتلافی و تقسیم قدرت میان طالبان و مخالفان نیست بلکه به معنای مشارکت همه آحاد ملت در تعیین سرنوشت شان و سهیم بودن همه جریانها و دیدگاهها در حکومت بر اساس شایسته سالاری است.
مردم افغانستان انتظار دارند که اراده و خواست آنان در اجلاس تهران مد نظر قرار گرفته و کشورهای همسایه برای تأمین آن تلاش نمایند و گروه طالبان را به تمکین خواست مردم ترغیب نمایند.
متأسفانه رشد تفکر تکفیری و ایدئولوژی فرقهگرایانه افراطی در میان جوامع اهل سنت ریشه دوانده و زمینه رشد بیشتر دارد. زیرا که غلبه مکتب اشعری، ترویج اخباری گری و گسترش سلفیگرایی در جوامع اهل سنت زمینه رشد گروههای افراطی و تکفیری را در میان اهل سنت فراهم کرده است.
بزرگترین چالش امت اسلامی اختلافات و عدم وحدت جوامع مسلمان است که امت واحد اسلامی را به جوامع و ملتهای گوناگون تقسیم کرده است که بر سر منافع اقتصادی و سیاسی خود در جنگ و جدال قرار دارند.
هرچند که گفته میشود این نشست دستاوردی برای مردم افغانستان نخواهد داشت اما برای طالبان از اهمیت برخوردار است زیرا که طالبان انتظار دارند که این نوع نشستها زمینه را هم برای به رسمیت شناخت حکومت این گروه از سوی جامعه جهانی فراهم نماید و هم زمینه کمکهای اقتصادی را برای افغانستان مهیا سازد.
در عصری که ما قرار داریم متأسفانه اختلافات سیاسی، مذهبی در جهان اسلام به اوج خود رسیده است و کشورهای اسلامی به جای در پیش گرفتن سیاست تعامل و همکاری با همدیگر، سیاست تقابل و رقابت منفی را در پیش گرفته و با استعانت از قدرتهای خارجی برای تضعیف همدیگر تلاش میکنند.
اگر داعش در افغانستان حضور ندارد و این گروه تهدید نیست پس عامل فجایع قندوز و قندهار و قتل عام نمازگزاران شیعه چه کسانی هستند و باید ادارده طالبان در این مورد به مردم توضیح بدهند.
نفوذ تفکرات تکفیری و افراط گرایانه در میان اعضای طالبان و گرایشات فرقه گرایانه و قوم گرایانه این احتمال را افزایش میدهد که این حملات کار گروه طالبان باشد و گویا طالبان و داعش تقسیم کار کرده اند به گونهای که طالبان دست به کشتار بزنند و داعش بر عهده بگیرند تا مسئولیت آن را به گردن داعش انداخته و از خود سلب مسئولیت نماید.
آیت الله سید ابوالحسن فاضل یکی از همین ستارههای علم و دانش بود که با هدف مشارکت در جهاد و مبارزه علیه اشغالگران شوروی و دست نشاندگان آنها و خدمت به جامعه افغانستان وارد میدان سیاست گردید غافل از اینکه میدان سیاست در افغانستان به قدری کثیف و آلوده است و رندان گرگ صفت به دلیل به خطر افتادن موقعیت و جایگاه خود هرگز مجال عرض اندام و فرصت خدمت به او را ...
جهان نباید مردم افغانستان فراموش کرده و با درک شرایط حساس و اضطرای افغانستان و فقر و بیکاری روز افزون از یک سو و نزدیک شدن زمستان و فصل سرما از سوی دیگر بدون توجه به حکومت طالبان و نوع تعامل آنها با دنیا به مردم افغانستان کمک نماید تا از وقوع یک فاجعه انسانی جلوگیری شود.
براساس اطلاعات برخی منابع قدرتهای خارجی جنگجویان گروه داعش از اتباع کشورهای آسیای میانه و روسیه را از عراق و سوریه به افغانستان انتقال داده و در برخی مناطق بویژه ولایات شمال افغانستان جا به جا کردهاند تا در صورت لزوم از آنها در جهت برآوردن اهداف خود و ابزاری برای نا امن ساختن افغانستان و آسیای میانه استفاده نمایند.
طولانیترین جنگ افغانستان با امپراطوری بریتانیا بودهاست که حدود یک قرن طول کشیدهاست و در طول قرون ۱۸ و ۱۹ میلادی بریتانیا سه بار به افغانستان لشکر کشی نموده و با مردم و حکومتهای افغانستان وارد جنگ شدهاست که به جنگهای سه گانهٔ افغان و انگلیس مشهور است.
اولین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با حضور ۱۸ کاندیدا در تاریخ ۱۸ میزان/مهر ۱۳۸۳ برگزار گردید و رأی دهندگان، با حضور در بیش از ۲۲۰۰۰ مرکز رأی دهی در ۳۴ ولایت افغانستان و حدود دو هزار و هشتصد مرکز رأی دهی دیگر در کشورهای همسایه افغانستان یعنی ایران و پاکستان آراء خود را به صندوقها ریختند.
رئیس معارف ولایت بلخ در شمال افغانستان گفتهاند که باید جوانان در پی آموختن علم و دانش باشند و از این طریق میتوانند که به خود و جامعه خود خدمت ارزنده را انجام دهند.
فاجعه خونبار و وحشتناک مسجد سیدآباد قندوز و حمله انتحاری به مسجد و نماز جمعه شیعیان در تاریخ 16سنبله/شهریور1400 نشان داد که رسم شیعه کشی همچنان ادامه دارد و گروههای تروریستی برای برآورده شدن مقاصد شوم خود بازهم دست به جنایت و کشتار مردم بیگناه شیعه خواهد زد.
. نقش آیت الله سید علی بهشتی در پیروزی جهاد و تصفیه مناطق مرکزی از وجود کمونیستها بسیار برجسته و پر رنگ بود و ایشان با بسیج و فرماندهی نیروهای مردمی توانستند ولسوالیهای ورس و پنجاب و سایر ولسوالیههای بامیان و ارزگان را آزاد نماید.
متأسفانه بیماری تبعیض و انحصار گرایی همه را مبتلا کرده است و هرقوم، حزب و جناحی که در مسند قدرت قرار بگیرد چه در سطح کلان و کشوری و چه در سطح کوچکتر آن را به بدترین شکل ممکن اعمال میکنند.